Cranio

Het uitgangspunt bij cranio is de beweging van de hersenvloeistof; het cranio ritme. Deze vloeistof beweegt van je stuit (sacrum) naar je hersenen (cranium of kruin) en weer terug. Dit is het gebied van ons zenuwstelsel.

Via het bindweefsel is deze beweging voelbaar in je hele lichaam. Bindweefsel (fascia) verbindt alle delen van je lichaam (organen, spieren, weefsel etc.) en zorgt er voor dat perfecte interne communicatie mogelijk is.  Door ongelukken, emotionele trauma’s, spanningen en periodes van angst kunnen er verstrakkingen of verstoringen ontstaan, “littekens” als het ware.

Bij een cranio sessie maak ik via mijn handen contact met jouw lichaam, het fascia en het cranio ritme.

Verstrakkingen worden zo voelbaar: er zit iets in de weg; een tastbaar litteken, een oude overtuiging, een herinnering of iets anders. Door hier aandacht aan te geven, verzachten deze “littekens” en kan het lichaam ontspannen. Organen, spieren, botten die in de verdrukking zijn gekomen kunnen hun oorspronkelijke ruimte weer innemen; het bloedstelsel, lymfatisch stelsel, zenuwstelsel en immuunsysteem gaan beter functioneren. Het gevolg is dat je lichaam kan herstellen. Dit maakt ook duidelijk dat deze therapie passend is bij diverse lichamelijke en ook psychische klachten.

De intentie bij een cranio behandeling is bewustwording via je lichaam op een diep niveau.

Gehoord, gezien en gevoeld worden

De kracht van lichaamsgericht werken en cranio in het bijzonder is dat jij als geheel gehoord, gezien en gevoeld wordt. Alles wat in jou aanwezig is, wordt op deze wijze erkend. Wat erkend is, hoeft niet meer weg te duiken en op een andere manier aandacht te vragen, bv. via een klacht of ziektebeeld.

Een cranio sessie

Aan het begin van een sessie leg ik mijn handen op je lichaam. We nemen in stilte de tijd om te vertragen. In die ruime stilte volg ik jouw ritme. Je lichaam mag zijn precies zoals het is, jij hoeft niets. Deze vertraging brengt rust in hersenactiviteit en je eigen herstelsysteem gaat aan. Je maakt zo opnieuw contact met herinneringen aan diepe ontspanning en vertrouwen zoals je dat misschien gevoelsmatig wel kent uit je jonge kinderjaren.

Mogelijk wordt iets wat je al langer onbewust bezig houdt of ‘dwars zit’ aangeraakt. Dit opmerken, her- en erkennen brengt beweging en verandering. Je lichaam kan beginnen met herstel en vaak volgt verandering.

Nadat je lichaam voldoende tijd heeft gehad zich te ontladen en te verruimen ronden we de sessie af. Dan is er wat tijd om na te voelen en voor kort nagesprek over wat opviel en het vervolg.

Je lichaam heeft meestal 48 uur nodig om zijn nieuwe balans te vinden. Na 3 sessies is er vaak verandering naar een nieuwe route merkbaar. Daarna kunnen we kijken wat nodig is.

massagetherapie

Wanneer helpt een cranio behandeling? Als je te maken hebt met:

 • overprikkeling of lusteloosheid
 • hoofdpijn
 • gevolgen van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)
 • post-traumatische klachten
 • visuele problemen
 • neus, keel en gehoor klachten
 • nek en schouderklachten
 • spanningsklachten fysiek en mentaal
 • geheugenverlies
 • duizeligheid
 • klachten aan mond, kaak en gebit

 

Wat anderen zeggen

Helend

De diepe rust die ik gewaar word, als ik bij Yvonne op de massagetafel lig is voor mij helend. – Meta van Elk-Veerman

Echt contact met mijn lichaam

Je maakt echt contact met je lichaam. Door Yvonne en haar deskundige aanpak heb ik dingen leren loslaten en er kwam ruimte voor andere nieuwe en leuke dingen. Die mij meer energie geven! – M.

Weer in balans

Tijdens mijn burn-out ben ik op zoek gegaan naar een massagepraktijk  in Hoevelaken. Om mij te helpen te herstellen. Vermoeidheid, stress en frustratie werden (weg)gemasseerd en ik voelde de energie weer stromen. – Maria

Geruststellend

Zo geruststellend dat er nog veel lucht te voelen is in mijn borstkas, terwijl ik dacht dat ik vooral benauwdheid zou voelen. – Cliënte M (na oncologische massage)

Voelen hoe het is met mij

Ik ben verbaasd dat dit ook bestaat, dit voelen van mijn lichaam en dat ik dan weet hoe het is vandaag, nu, met mij ……  voorheen had ik geen idee en sleurde mijn lijf gewoon mee in mijn planning. – Johan

Geraakt

Ik voel me geraakt ……. pijn eigenlijk of verdriet …. mijn lichaam ….. ik heb het verwaarloosd, het verbaast en raakt me dat ik dat zo maar kon voelen. – Joost

Veel beter voelen

Ik kon mijn vermoeidheid veel beter voelen. En ook de ziekte voelt dichterbij. Moeilijk uiteraard, maar dit is wat het is. Het gaat me helpen om dat toe te laten en van daaruit de juiste keuzes te maken. – Nellie L. (massage bij kanker)

Diep gevoel van rust

Na je massage had ik voor het eerst sinds heel erg lang een heel diep gevoel van rust, dat was onbeschrijfelijk fijn om te merken dat het/ik nog wel ergens zit/ dat het kan. Voor mij een begin van het vertrouwen dat ik vandaar uit beter zou kunnen worden. – MB